Translate

lauantai 22. marraskuuta 2014

17.11-19.11

Ennen viikon alkua takana oli jälleen tapahtumarikas viikonloppu. Lauantaina kävimme työkaverin ja erään kolmannen henkilön kanssa jälleen keilaamassa ja katselemassa kaupungin vilinää.

Ensimmäisellä viikolla täällä ollessani hostellin hengetär, rouva Kiepe pyysi apuani jossakin. Minä suostuin, vaikka ymmärsin ainoastaan että vika on "jossakin rasiassa". Sunnuntaina asia valkeni, kun Kipe koputti oveani ja pyysi tulemaan mukaansa. Ja ottamaan telkkarin mukaan. Naapurissa asuu hänen lapsensa ja lapsenlapsensa. Viritin telkkarin yläkertaan ja sain kuvaksi vain lumisadetta. Nopea arvio: tarvitsette digiboxin. Saksasaan digiverkko on tullut pakolliseksi vasta noin vuosi sitten.

Maanantaina lähdin Romanin mukaan saneeraustyömaalle. Porasimme kattoon muovihyllyjä kaapeleita varten. Vedimme valaistuksen, pistorasioiden ja valokatkaisimien kaapelit kattoon ja valmiiksi jo oikean mittaisiksi seinille. Lisäksi koko päivän keskustelimme Suomen ja Saksan eroista sähköasentajan ja yksilön näkökulmasta.

Pikkuhiljaa alkaa huomata, kuinka pikkuhiljaa saksa alkaa sujumaan hieman paremmin ja sen käyttö tuntuu aina vain mielekkäämmältä. Varsinkin kun viiden viikon aikana on oppinut kuulemaan puheen eri painot. Muutenkin suurimmilta osin ymmärrän kun minulle puhutaan, mutta vastaaminen vaati aina aikansa.
Esimerkkinä Romanin työmaalla oleva muurari, jolle selvensin Suomalasita juhannuksen viettoa.

Tiistaina jatkoimme Romanin kanssa kaapelien asennuksia. Iltapäivällä kävimme kotikeikalla asentamassa ulkopistorasian. Talossa asui vanhempi pariskunta. Pariskunnalle taisi tulla vähän yllätyksenä, että paikalle tulee kaksi asentajaa, joilla molemmilla on erittäin vahva aksentti. Minun aksenttini huomattiin ensimmäisenä, eikä mennyt kauan kun Romanilta kyseltiin mistä hän on kotoisin.
Myöhemmin Roman harmitteli kaksoiskansalaisuuden ongelmia. Kun hän on Saksassa, kaikki huomaavat venäläisen aksetin. Kun hän puolestaan on Venäjällä, kaikki huomaavat saksalaisen aksentin, vaikka mies on äidinkieleltään Venäläinen.

Iltasilla kävin taas ampumaradalla. On kiva huomata, kuinka sekin alkaa pikkuhiljaa sujua, varsinkin kun saa käyttöönsä kunnolliset varusteet. Tulokset alkavat olemaan jo siedettävää luokkaa ja rytmitys kehittyy.

Keskiviikkona opettelin kokonaan uuden taidon. Danielin kerrostalotyömaalla oli tapahtunut pieni fiba ja kojerasioita vartin piti betoniseinään piikata kolot. Lisäksi kaapeleille piti nakertaa uudet urat. Piikkaminen ei sinällään ollut haasteellista mutta jälkien peittäminen oli. Daniel näytti kerran, kuinka massa sekoitetaan, levitetään seinään ja tasoitellaan tasaisesti. 
Ensimmäinen erä meni täysin harjoitellessa. Massaa oli missä sattuu ja epätasaisesti. Mutta puoliltapäivin homma alkoi jo hieman sujumaan. Harmillisesti vaihdoimme silloi työmaata.
Firman työntekijät ovat jo kuulemma jo pidemmän aikaa ruinanneet sosiaalitilojen saneerausta. Ja nyt he vihdoin saavat sen. Iltapäivän tyhjensimme sosiaalitiloja rojusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti